Waarom gebruikt iedereen in Nederland zo veel de fiets?

Waarom gebruikt iedereen in Nederland zo veel de fiets?
Nederland is een van de weinige landen met meer fietsen dan inwoners. Vooral in steden als Amsterdam is de fiets een belangrijk vervoermiddel geworden en wordt 70 procent van de verplaatsingen per fiets gemaakt.



Voor de Tweede Wereldoorlog werden alle verplaatsingen in Nederland per fiets gemaakt. In de jaren vijftig nam het aantal auto's in het land echter snel toe. In deze periode werd het bezit van een auto populair in Nederland en vond er een grote verandering plaats in de samenleving.



In 1971 stierven in slechts één jaar tijd 3.000 mensen bij een auto-ongeluk. 450 van hen waren kinderen! Er werd een protest gehouden genaamd "Stop de Kindermoord", waarin werd geëist dat kinderen een veilige optie om te fietsen zouden krijgen.



De oliecrisis van 1973 deed het vertrouwen van Nederland in energiebronnen ernstig wankelen. In deze periode zette de Nederlandse overheid een tweede transformatie in gang en begon zwaar te investeren in infrastructuurontwikkeling voor fietsen. Dit proces leidde ertoe dat het land afstapte van op auto's gerichte planning en een heropleving van de fietscultuur.



De Nederlandse overheid heeft veel fietspaden aangelegd om het gebruik van de fiets te stimuleren. Terwijl steden rond deze wegen werden ontworpen, werden motorvoertuigen op de achtergrond gehouden.



Op veel wegen in Nederland zie je verkeersborden die bedoeld zijn voor het gebruik van fietsen.



Een andere reden voor de populariteit van fietsen in Nederland is de traditie om kinderen van jongs af aan te leren fietsen. Fietsen met kinderzitjes genaamd "Bakfiets" zijn ook heel gewoon.



Zo leren kinderen van jongs af aan van fietsen te houden en blijven ze fietsen gebruiken als ze groot zijn.



Een andere belangrijke factor in de populariteit van fietsen in Nederland is dat fietstraining een van de verplichte vakken is in het curriculum van Nederlandse scholen. Dit betekent dat het overgrote deel van de leerlingen met de fiets van en naar school gaat.



Op veel plaatsen zijn fietsparkeerplekken te zien. Interessant is echter dat de fietsen niet worden gestolen, zelfs niet als ze niet op slot staan.

Misschien ben je geïnteresseerd
  • Beste dagtochten vanuit Amsterdam
    Nederland is een land dat vaak wordt geassocieerd met Amsterdam, en terecht. Amsterdam is een fascinerende bestemming met tal van bezienswaardigheden en ervaringen om bezoekers te bieden. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat Amsterdam ook een prima startpunt is de rest van het land verkennen.
  • Autoverhuurbedrijven in Amsterdam
    Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is een levendige stad die bekend staat om zijn verbluffende architectuur, pittoreske grachten en rijke cultuur. De stad trekt elk jaar miljoenen bezoekers die de vele attracties die het te bieden heeft komen ontdekken. Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is een levendige stad die bekend staat om zijn verbluffende architectuur, pittoreske grachten en rijke cultuur. De stad trekt elk jaar miljoenen bezoekers die de vele attracties die het te bieden heeft komen ontdekken.
  • Top 10 weekendtrips vanuit Amsterdam
    Even ontsnappen aan de drukte van Amsterdam voor een weekendje weg? Nederland is een klein land, waardoor het gemakkelijk is om de omliggende steden en dorpen in slechts een paar dagen te verkennen
  • Wat te eten in Amsterdam?
    Amsterdam is een stad met een rijke culinaire cultuur, waar u een breed scala aan internationale keukens en traditionele Nederlandse gerechten kunt vinden.
  • Beste roadtrip vanuit Amsterdam voor koppels
    Op zoek naar de perfecte roadtrip voor stellen uit Amsterdam? Zoek niet verder! Nederland heeft een schat aan schilderachtige routes en charmante stadjes die wachten om ontdekt te worden.
Whatsapp Telefon